"Toate necazurile oamenilor vin din incapacitatea lor de a sta singuri si tacuti intr-o camera goala"
Blaise Pascal (1660)

duminică, 21 iulie 2013

Din Vijnana Bhairava Tantra

Antarakasha dharana: Omul se identifica mereu cu ceea ce este trecator si din acest motiv ajunge sa sufere. Numele, profesia, familia, posesiunile materiale, toate sunt trecatoare si schimbatoare, dar omul se ataseaza de ele. La fel, el se identifica si cu corpul, simturile sau mintea. Dintre toate, cea mai puternica identificare este aceea cu corpul fizic. De aceea frica de moarte este atat de dificil de transcens si dupa cum spune Patanjali in Yoga Sutra, chiar si fiintele care au atins o stare de intelepciune se mai confrunta cu acest atasament: "atasamentul fata de viata este cea mai puternica dintre cauzele generatoare de suferinta". El identifica atasamentul fata de viata ca fiind una dintre cele cinci cauze ale suferintei.
Atunci cand reusim sa indepartam unul cate unul aceste valuri care acopera esenta divina a fiintei noastre, suntem deja pe calea catre atingerea telului propus. Ceea ce mai ramane de realizat este doar intuitia spontana si realizatoare a Adevarului Suprem. Limitarile constiintei incatusate de corpul fizic sunt dificil de transcens. Ceea ce ne retine din a ne bucura de experienta constiintei supreme este identificarea cu trupul si cu gandurile care ne asalteaza pe tot parcursul zilei. In cazul in care ne vom putea concentra pe corpul nostru ca fiind format din vid sau din spatiu gol, chiar si pentru o clipa, mintea noastra va fi eliberata de toate gandurile si va fi transcensa.
Indiferent cu ce se identifica mintea aceea devine. Acest lucru este cunoscut sub numele de auto-identificare. Cand se identifica cu corpul fizic, cu placerile lumii, cu relatiile interumane, cu obiectele materiale, aceea este forma pe care mintea noastra si-o asuma si mintea noastra va fi cu totul proiectata in exterior. Dar daca urmareste sa se identifice cu vidul suprem, mintea va disparea si in locul ei va ramane doar constiinta ultima. Constiinta este pura si straluceste in fiecare dintre noi. La fel cum razele de soare lumineaza permanent, dar uneori nu le putem percepe din cauza norilor. In acelasi mod, constiinta suprema "lumineaza" permanent, dar nu o putem percepe datorita norilor ignorantei.  Aceasta este o tehnica de shaktopaya, care ne conduce la shambavopaya.

Strapungerea chakrelor: Trezirea lui kundalini se produce destul de rapid si genereaza o perceptie foarte subtila, energia ridicandu-se de la muladhara (la baza coloanei vertebrale) direct pana in sahastra (in crestetul capului); trezirea lui prana kundalini o vom percepe progresiv, ca o ridicare a energiei din chakra in chakra, ca o transformare de la o stare la alta. In drumul spre dvadashanta interna, energia lui kundalini trece prin cele 7 chakre, iar in final practicantul va ajunge la identificarea cu constiinta lui Bhairava.

5 comentarii:

 1. Recunosc, sunt fermecătoare aceste concepte ţinând de budism, mai ales pt. un puţin-cunoscător aşa cum sunt eu. Cred însă, că în esenţa lor, ele seamănă mult cu multe concepte creştine. Poate o îmbinare a amândorura ar fi ideală, numai că aici ne lovim de intoleranţa creştină, pe de o parte, şi de indiferenţa budistă, pe de alta. Aşa încât, dacă eu la nivel personal, reuşesc îmbinarea, e bine. Este, cred, ceea ce faci tu pe acest blog al tău. Pe mine mă ajută mult. Mulţumesc !!!

  RăspundețiȘtergere
 2. Legile, regulile, tehnicile, ritualurile sunt bune pentru om. Ele ne pot controla si indruma...La urma urmei, ce ar fi fost lumea asta fara ele?
  Cred ca religia crestina este mai restrictiva, nu cred ca ar putea fi vreodata de acord cu cea orientala si e mare pacat. Noi trebuie doar sa ne urmam calea care rezoneaza cu noi. Religia este doar un instrument care ne ajuta sa ne inaltam :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Perfect de acord! ...până la urmă, ca să existe în Cer, Dumnezeu trebuie să existe în noi (îţi dai seama câţi vor fi sărind în sus la această afirmaţie....) şi adevărul acesta nu e inventat de mine, chiar Creatorul l-a hotărât la momentul creaţiei, când a voit ca sufletele noastre să-I poarte amprenta.

   Ștergere
 3. Multumesc pentru lecturarea postarilor :)

  RăspundețiȘtergere