"Toate necazurile oamenilor vin din incapacitatea lor de a sta singuri si tacuti intr-o camera goala"
Blaise Pascal (1660)

vineri, 19 aprilie 2013

In piatra nu exista suferinta, dar in frica de piatra exista

"Viata este suferinta, viata este spaima si omul e nefericit. Acum totul nu-i decat suferinta si frica. Asa este construita acum lumea. Acum omul tine la viata pentru ca tine la suferinta si la frica. Acum viata i se infatiseaza omului in chip de suferinta si frica, aici e toata minciuna. Astazi, omul nu este inca un om adevarat. Va veni un om nou, fericit si mandru, omul careia ii va fi absolut indiferent daca va trai sau nu. Acesta va fi omul nou. Cine va invinge suferinta si frica, acela va deveni el insusi "Dumnezeu". Iar celalalt "Dumnezeu" nu va mai exista.
-Prin urmare, celalalt Dumnezeu exista dupa parerea dumitale?
-Nu exista, dar e prezent. In piatra nu exista suferinta, dar in frica de piatra exista. Dumnezeu este suferinta fricii de moarte. Cine va invinge suferinta si frica va deveni el insusi (parte din) Dumnezeu. Atunci va veni o viata noua, va fi un om nou. Atunci istoria se va imparti in doua: de la gorila la distrugerea dumnezeirii si de la distrugerea dumnezeirii pana la transformarea fizica a Pamantului si a omului. Omul va deveni (parte din) "Dumnezeu" si se va transforma fiziceste. Si lumea se va transforma si interesele se vor transforma, si conceptiile si sentimentele."
                                                                                        F. Dostoievski - Demonii


Ceea ce Dostoievski vrea sa transmita, din punctul meu de vedere, este faptul ca lumea este condusa sub tiranie si frica de pedeapsa. Doar prin transformare de la animal la uman poti ajunge cu adevarat sa ai capacitatea de a-l intelege pe Dumnezeu, adica de a intelege firescul Universului ca un curs normal al existentei. Frica de moarte curma Constiinta. Frica de piatra produce suferinta. Frica de necunoscut te limiteaza si iti inlesneste evolutia.

Dumnezeu, cel vazut acum de oameni, este inteles gresit. El nu este tiranul care pedepseste. Dumnezeu nu este cel care omoara. Dumnezeu nu vrea sa te temi.
El este fiecare bataie a inimii tale, el este sangele care iti curge prin vene, este lacrima sincera a unui copil, el te imbratiseaza de fiecare data cand cineva te imbratiseaza neconditionat. El este samanta in inima ta, el este raspunsul la intrebarea pe care nu o cunosti. El este ceea ce gasesti daca stii unde sa cauti. El este ziua de maine, el este picatura de roua a ierbii si soarele care o evapora. Este ceea ce poti visa, este mereu si pretutindeni.
Cand il vom simti pe Dumnezeu in toate acestea, vom sti ca l-am gasit cu adevarat si atunci vom semana samanta Lui in spiritul nostru. Cand il vom gasi cu adevarat, va disparea" frica de piatra" si atunci lumea si totul se va transforma "fiziceste".

6 comentarii:

 1. Rar mi-a fost dat să citesc o descriere mai frumoasă a lui Dumnezeu. "Dumnezeu nu vrea să te temi!" aşa e! cei care se tem de Creator uită de Cine şi cu ce scop au fost creaţi. Ei cred că Dumnezeu simte şi gândeşte ca noi oamenii, şi atunci Îi atribuie acţiuni omeneşti. E frumos Dumnezeul în care crezi tu, Simona, şi e bine că încerci să ni-L areţi şi nouă.

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc pentru aprecierile tale Teodor. Cred ca stiu cine mi-a dat inspiratie.
  Am incercat sa scriu aceasta scurta descriere observand ca tot mai multi oameni il inteleg gresit de Dumnezeu. Il cauta oriunde: in cer, pe pamant, in suferinta, fara sa stie ca pe Dumnezeu il poti cauta in suflet. Mi-a placut descrierea lui Dostoievski, mi s-a parut unica si usor pagana, dar m-a facut sa inteleg ca Dumnezeul vazut acum de oameni este nemilos si crud.
  Si cum poti stapani mai mult lumea, si cum poti subjuga mai mult oamenii, daca nu printr-un Creator tiran? Oamenii se tem de ceea ce nu cunosc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. O! da! câtă dreptate ai,,,din păcate. Foarte mulţi Îl fac tiran pe Creator, dar eu cred că cei care gândesc şi simt aşa o fac pt. că ei înşişi sunt un fel de tirani, şi deci înţeleg mai uşor tirania. Ei, evadaţi din modelul divin, nu mai pot înţelege că Acela care e Iubire, şi care e Spirit, deci e Iubirea Supremă, nu are cum fi tiran. Dostoievski, în multe locuri, argumentează această imposibilitate. Pentru că e evident că este imposibil ca Dumnezeu să fie, chiar şi în minimissimă măsură, rău, căci s-ar nega pe Sine dacă ar fi. Noi, oamenii, ne putem nega pe noi înşine cât vrem, dacă asta vrem, dar Dumnezeu nu o să o facă niciodată, nici cu Sine Însuşi, dar nici cu oricare dintre noi. Deci nu are cum să fie tiran...

   Ștergere
 3. Putem spune in felul urmator: Dumnezeu nu poate fi doar bun, pentru ca el ar fi partial. Dar Dumnezeu nu este rau, pentru ca astfel s-ar nega pe Sine. Asadar putem conchide ca nu poate fi vorba de bine si rau cand vorbim de Dumnezeu. Dumnezeu este sens si contrasens daca vrei sa-i spui asa. Nu exista scop pentru ca se anuleaza pe el insasi, si de aici putem trage o mie si una de concluzii referitoare la multe intrebari care ne tulbura :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu îmi spun aşa: Dumnezeu, care sigur că nu vrea să se nege pe Sine, deşi ar putea-o face (şi asta e o taină căreia nu-i putem afla răspunsul în termenii gândirii tridimensionale) e Dumnezeu-Bun, e Bunul Dumnezeu care, neavând dram de răutate, şi atunci când nouă ne pare că e rău, adică tocmai atunci când se luptă cu răutatea, tot bun este. Ştiu că mă exprim confuz, cred că ar fi multe de zis, dar dacă aş încerca să rezum în puţine cuvinte cred că aş spune ceva de genul: dacă ar fi rău Dumnezeu nu ar fi Creator. Fiind Creator, şi fiind un Creator Bun, răul se poate manifesta, manifestându-se, el Îl neagă pe Dummnezeu, ceea ce Dumnezeu nu are cum să facă. Doamne!! ce greu mi-e....!!! Sper să mă fi făcut, cât-de-cât înţeles...

   Ștergere
 4. Da, te-ai facut inteles...Foarte dragut raspunsul tau...Sunt, DIN NOU, la momentul in care mi-a intrezarit o idee in minte si nu imi mai da pace...Aceasta idee este, asa cum am spus, cea legata de partialitate sau omniprezenta...Tocmai de aceea te-am rugat sa imi dai si tu o parere. Iti multumesc.

  RăspundețiȘtergere