"Toate necazurile oamenilor vin din incapacitatea lor de a sta singuri si tacuti intr-o camera goala"
Blaise Pascal (1660)

vineri, 13 iulie 2012

Oglinda umbrei


„Cum il pot ajuta pe partenerul meu sa se schimbe fara sa fiu nevoit sa imi schimb partenerul?” Raspunsul este ca daca strainul din partenerul dumneavoastra va deranjeaza, aceasta se intampla pentru ca exista si in dumneavoastra un strain care va deranjeaza, fara sa va dati seama de acest lucru. Acest strain se ascunde in Umbra dumneavoastra ; celalalt nu face decat sa va reaminteasca de existenta lui. Umbra reprezinta partea ascunsa a unui individ. In realitate, Umbra se refera la tot ce consideram neatragator in noi.
Incercam sa punem in umbra tot ceea ce nu ne place, astfel incat aceste parti din noi sa nu ne mai faca rau. Numai ca Umbra nu este ceva lipsit de viata. Inconstientul este mai mult decat viu. Tot ce noi condamnam la uitare castiga tocmai prin asta forta de a ne chinui si de a ne obseda, fie ca este vorba despre trasaturile noastre sau despre comportamentul celuilalt. De fapt, elaboram mai multe strategi pentru a pune bete in roate constientizarii Umbrei.  In cea mai mare parte ne proiectam propriile complexe in afara noasra. Cu alte cuvinte, le imprumutam celorlalti trasaturi ale eului nostru, pe care nu vrem sa le recunoastem. Astfe, ele ni se infatiseaza la celalalt nainte de a le putea recunoaste la noi insine. Aceata umbra ne protejeaza de o lume solara, impecabila, buna si frumoasa, insa complet pustie.
Folosirea unui tap ispsitor reprezinta o incercare de a domina tot ce este diferit de noi. In forma sa cea mai inocenta, aceasta incercare va avea drept efect aratarea celuilalt cu degetul  si aplicarea unei etichete devalorizante. Iata intodeauna de ce ceilalti sunt lenesi, mincinosi, egocentristi, si nu noi insine. Ii acuzam de ceea ce ne deranjeaza la propria noastra persoana, dar nu recunoastem.

4 comentarii:

 1. Dar oare autocontrolul? Dar oare dorința noastră de a fi noi înșine? Dar oare pofta noastră de a fi fericiți? Dar oare fericirea noastră de a ne simți eterni?

  RăspundețiȘtergere
 2. Cred ca pana la dorinta de a ne simti eterni sarim multi pasi pe care trebuie sa ii intelegem. Procesele psihice sunt foarte greu de inteles, si doar atunci cand ele vor fi constientizate vom putea urca o treapta catre iluminare. Cred in vorba "toate la timpul lor". E gresit sa pretindem ca accesam stari superiaore daca nu le intelegem pe cele zilnice. Si chiar daca accesam aceste stari, ele sunt incredibil de scurte.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ”toate la timpul lor” desigur! ...dar atunci când vine ”un timp” trebuie să-l trăim din-plin, fără a mai face atâtea ”cântăriri”. Eu așa cred!

   Ștergere