"Toate necazurile oamenilor vin din incapacitatea lor de a sta singuri si tacuti intr-o camera goala"
Blaise Pascal (1660)

joi, 8 martie 2012

Transmutatia

Folosirea emotiei ca vehicul pentru autoiluminare se numeste transmutatie in budismul tantric. In alchimie, transmutatia presupune sa convertesti ceva aparent inutil in ceva extrem de valoros, cum ar fi plumbul in aur.
Primul pas pentru imblanzirea leului emotiei, pentru a-i transmuta energia salbatica in iluminare, este sa o simti, sa o accepti asa cum e, fara sa o judeci ca fiind buna sau rea. Fuga de un animal salbatic sau incercarea de a-i contracara energia nu face decat sa provoace un nou atac. Trebuie sa invatam sa ne deschidem direct fata de energia emotiilor si sa devenim una cu ea, dupa cum arata Trungpa: "Cand suntem capabili sa devenim in intregime una cu enervarile sau sa simtim calitatea abstracta a enervarii asa cum este ea, atunci enervarea nu mai are pe cine sa supere." Chiar daca emotiile par sa conroleze, de indata ce ne intoarcem direct catre ele, nu gasim nimic solid sau fix in judecatile sau aprecierile noastre legate de ele. In starea lor primara, emotiile sunt simple expresii ale propriei noastre energii. Doar reactiile noastre impotriva lor si povestile pe care le elaboram in in jurul lor le fac prezenta energetica densa si grea.
In loc sa incercam sa controlam emotiile, sa ne judecam pentru ele sau sa reactionam imotriva lor, putem invata sa le traim in imediatetea lor, ca prezenta vie. Trungpa descrie mai multe aspecte ale acestui proces:
Exista mai multe stadii ale intrarii in contact cu emotiile: vederea, ascultarea, mirosirea, atingerea si transmutatia.In cazul vederii emotiilor, avem constienta generala a faptului ca emotiile au propriul lor spatiu, propria lor dezvoltare. Le acceptam ca parte a configuratiei mintii, fara sa le punem la indoiala. Apoi, ascultarea presupune sa experimentam pulsatia acestei energii, valul de energie ce vine catre noi. Mirosirea inseamna sa apreciem ca aceasta energie este intru citva prelucrabila. Atingerea presupune sa simtim partea lor concreta, faptul ca putem sa intram in contact cu ele, deoarece emotiile nu sunt neaparat distructive sau nebunesti, ci doar un val de energie, indiferent ce forma imbraca.
Daca eul reprezinta tendinta de a ne agata de noi insine si de a ne controla experienta, atunci ar trebui sa simtim emotiile direct si sa lasam energia lor sa curga liber amenintand intreaga structura de control a eului.
Daca ma deschid complet fata de tristetea mea, atunci emotia se poate intensifica un timp si pot sa simt intreaga durere pe care o contine. Aceasta abordare a suferintei ma face sa ma simt mai viu. Cand ma intorc sa-mi infrunt demonii, ei se dezvaluie drept propria mea energie vitala.
Sa infruntam agitatia emotiilor e ca si cum am intra in ochiul unui uragan.Vanturile din jur sunt agitate dar, in cele din urma, putem sa ajungem intr-o portiune senina din mijlocul furtunii, dupa cum sugereaza Tharthang:
"Cand esti tulburat emotional, ramai cu emotia fara sa te cramponezi sau sa te fixezi pe ea. La fel cand se naste anxietatea sau orice alt sentiment tulburator, concentreaza-te asupra lui, nu pe gandurile legate de el. Focalizeaza-te pe centrul sentimentului: patrunde in acel spatiu.Daca mergem in centrul unei emotii, acolo nu e nimic! In acel punct exista o densitate a energiei clara si distincta, cu o mare forta ce poate transmite o mare claritate. Putem transmuta aceasta minte samsarica pentru ca mintea in sine e vacuitate- deschidere totala, sinceritate totala fata de fiecare situatie, vedere directa, eliberare totala de obscuritati, receptivitate completa.  "

2 comentarii:

  1. cum de te-ai gandit sa scrii despre transmutatie? sunt curios... :) si de unde ai luat informatiile. Oricum, extrem de intereant subiectul ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer, am citit un o carte si mi-a ramas in minte subiectul asta. Am invatat sa traiesc cu adevarat din emotia profunda, ea te face uman in fiecare zi.

    RăspundețiȘtergere