"Toate necazurile oamenilor vin din incapacitatea lor de a sta singuri si tacuti intr-o camera goala"
Blaise Pascal (1660)

joi, 8 martie 2012

Abordarea emotiilor prin meditatie

"Exista oare macar un suflet, oricat de materialist, care sa nu-si doreasca sa se desfasoare? Nu poate exista. In desfasurarea sufletului e implinit sensul vietii."
                                                                                           HAZRAT INAYAT KHAN
"Vreau sa ma desfaor. Nu vreau sa stau infasurat nicaieri, pentru ca acolo unde sunt infasurat, sunt inautentic."
                                                                                          RAINER MARIA RILKE

Cand oamenii privesc catre spatiul cerurilor sau o putere despre care cred ca se afla acolo, ei invoca in realitate fortele din interiorul lor, care, fiind proiectate in afara sunt vizualizate sau simtite drept ceruri sau spatiu cosmic. Cand contemplam profunzimea si albastrul misterios al cerului, contemplam, de fapt, profunzimea fiintei noastre interioare, a constiintei noastre misterioase, atotcuprinzatoare in puterea ei primordiala, nepatata: neintinata de ganduri, nedivizata de discriminari, dorinte si aversiuni...
Totusi, avem tendinta de a fi ambivalenti fata de spatiul deschis din centrul naturii noastre. Spatiul deschis al fiintei patrunde continuu in constiinta sub forma de strafulgerari si intrezariri neasteptate de exemplu cand intalnim un mister insondabil in noi insine sau in cei dragi. Aceasta trezire simpla are loc si in meditatie, cand o stare apasatoare a mintii dispare brusc. Atunci vedem ca si cele mai dense stari ale mintii plutesc pe marea mai vasta a constiintei.
Invatandu-ne sa ne raportam la emotii intr-un mod nonconceptual, gol, practica meditatiei ne ofera acces direct la viata noastra primara. Intelegerea superioara a emotiilor prin meditatie difera de abordarea psihologica, intrucat nu e orientata catre continutul sentimentelor, semnificatia lor sau structurile psihologice aflate la radacina lor. Cand se nasc valuri de agitatie emotionala, ne antrenam sa ramanem profund constienti si sa ne deschidem fata de energia lor.
Meditatia se raporteaza la sentimente ca la fenomene pur energetice, expresii ale vitalitatii noastre de baza. Sa descoperi energia primara a emotiilor este ca si cum ai cobori in adancul unui ocean, sub spuma agitatiei emotionale si a valurilor mai mari ale sentimentelor, intr-un loc in care totul ramane calm, unde luptele noastre personale se varsa in curentii mai mari ai vietii.
Astfel, meditatia ne permite sa descoperim o constiinta libera si deschisa care e mereu accesibila, chiar si atunci cand suntem prinsi in reactiile emotionale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu