"Toate necazurile oamenilor vin din incapacitatea lor de a sta singuri si tacuti intr-o camera goala"
Blaise Pascal (1660)

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Retrairea nasterii in terapia psihedelica

Este vorba de Anne- Marie, de profesie antropolog si in varsta de 32 de ani, care si-a retrait nasterea in timpul unei sedinte cu  o doza mare de LSD. Desi , in general se recomanda ca pe parcursul intregii sedinte sa se ramana in pozitia intins pe spate, cu ochii inchisi, ea a simtit nevoia irezistibila de a se ridica si de a se deplasa prin incapere cu o viteza  destul de mare. De asemenea, o vreme a ras vesel si incontrolabil fara sa stie de ce (de obicei pacientii carora li se dau LSD nu prezinta crize de ras). Cand s-a asezat in cele din urma, experienta ei a ajuns cu rapiditate la un nivel maxim, ea retraind un moment al propriei nasteri. In timp ce iesea din filiera genitala, a avut viziunea unui stejar gigantic si frumos.
Nu intelege nimic din asta, asa ca Anne-Marie a decis, ca multi altii care au relatat detalii exacte in timpul retrarii amintirii nasterii, sa isi sune mama si sa se informeze in legatura cu nasterea sa .
Anne- Marie provenea dintr-o familie foarte conservatoare; mama ei era foarte puritana si intodeauna a evitat discutiile legate de sex. Aceasta a fost prima data cand au purtat o discutie legata de nasterea ei. Desi mama sa era oarecum reticenta sa intre in detalii, relatarea acesteia a aruncat o lumina interesanta asupra experientei cu LSD a lui Anne- Marie. Mama a povestit ca era foarte speriata si agitata in camera de nasteri si a simtit nevoia sa se invarta prin camera aproape tot timpul pentru a elibera tensiunea. A confirmat de asemenea ca doctorul ii administrase o doza mare de oxid de azot, cunoscut si cu numele de ''gaz ilariant'', deoarece provoaca ras incontrolabil.
Nasterea nu decurgea prea bine si ea a tras cu urechea la discutia celor 2 medici internisti. Unul dintre ei a spus: mamica asta nu stie sa impinga; ar fi bine sa invete repede, altfel o pierdem pe ea sau pe copil.
A intrat in panica si s-a mobilzat sa impinga cu toata puterea si energia pe care le avea. In acest moment o amintire vie din copilarie i-a izbucnit brusc in constiinta. Si-a amintit ca pe cand era copila isi petrecuse mult timp pe langa un frumos stejar care crestea in apropierea casei lor. statea aseseori intinsa langa copac cu picioarele sprijinite de trunchiul lui. In timp ce impingea, in ultima faza a travaliului, si-a imaginat ca impingea cu picioarele in acel stejar, asa cum o facea in copilarie.
Deci, in momentul in care o nastea pe Anne-Marie, mama ei isi imagina un stejar, aceeasi imagine care a iesit la suprafata in timp ce Anne-Marie isi retraia nasterea. Daca ne straduim din rasputeri, am putea sa gasim o explicatie materialista pentru ras si, eventual pentru umblatul prin incapere. Dar transmiterea imaginii mentale a stejarului sugereaza faptul ca trebuie sa descoperim un mecanism cu totul nou, care sa explice amintirile despre nastere, unul care sa nu presupuna existenta unui suport material.
                                ....... relatarile psihologului Stanislav Grof in timpul terapiilor sale psihedelice.
Aceste amintiri ancestrale, rasiale si colective contin adeseori informatii care depasesc cu mult cunostintele intelectuale ale oamenilor care le traiesc.
Acest lucru pare sa indice faptul ca experientele in speta nu reprezinta fantezii, exprimari simbolice ale unor probleme curente sau produse patologice ale creierului, asa cum sunt ele interpretate in mod obisnuit de psihiatrii traditionali, ci fenomene sui generis unice si fascinante. Aceste observatii reprezinta dovezi in  favoarea existentei subconstientului colectiv descris de C.G.Jung.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu