"Toate necazurile oamenilor vin din incapacitatea lor de a sta singuri si tacuti intr-o camera goala"
Blaise Pascal (1660)

duminică, 25 septembrie 2011

Despre Existentialitate

Karma inseamna actiune, iar legea karmei inseamna legea cauzei si a efectului. Orice actiune sau reactiune mentala, emotionala sau fizica facuta cu intentie care are asociata chiar cea mai mica dorinta, atasament sau aversiune creeaza o urma karmica-energetica- in minte(hindusii si budistii le numesc "seminte karmice"). Acumulate, acestea vor conditiona experientele tale viitoare si vor determina o noua reactie care la randul ei va produce noi seminte karmice si tot asa mai departe. Aceasta este roata samsarei, a carei miscare este intretinuta la nesfarsit de catre karma.. Psihologii le numesc tendinte ale subconstientului.Ele sunt tot felul de dorinte, emotii, modele de comportament intern sau extern, concepte care iti dicteaza reactiile emotionale in anumite situatii, tot felul de sabloane si rigiditati intelectuale.
De exemplu, un copil crescut intr-o familie plina de certuri si violente, va dezvolta o aversiune pentru violenta: aceasta este urma, samanta karmei.
Tot ceea ce te nemultumeste este in mintea ta...dar tu dai vina mereu pe "ceilalti", pe mediu, pe societate, pe o situatie etc. si crezi ca daca le vei schimba, vei fi fericit. Ei bine, iata ca nu este asa, pentru ca in noua situatie, tara, mediu, colectiv etc, te vei duce tot tu cu mintea ta si cu problemele ei. Acestea sunt doar cauzele secundare ale suferintei tale si in acelasi timp, cauzele secundare ale karmei tale. Cauza primara este insa ignoranta, adica faptul ca tu nu iti recunosti, nu iti reamintesti natura ta reala, Sinele tau si traiesti prin mintea si prin ego-ul tau. Atunci vei incepe sa doresti tot felul de alte lucruri, experiente, oameni, locuri etc, crezand ca acestea vor compensa cumva "lipsa" ta, sperand ca te va implini.
Iata deci ca si karma este un produs al mintii tale. Si in consecinta, iesirea din carma inseamna iesirea din minte.
Asadar, pentru ca vorbim de karma, vorbim de fapt despre reincarnare. Intrebarea cea mai potrivita ar fi de ce ne reincarnam?
Este destul de simplu. Ne reincarnam pentru a experimenta totul.Pentru ca un rau facut intr-o viata de exemplu, unei alte persoane, de fapt ti-l faci tie. Pentru ca tot ceea ce faci tu rau altuia, il faci de fapt Existentei si ti-l faci de fapt tie, pentru ca tu, acea persoana si Existenta sunteti Una. Iar prin reincarnare reinveti  si reinveti si reinveti acest lucru. Fiecare act al tau are o consecinta, fiecare actiune a ta are o reactiune. Fiecare gest facut inspre exteriorul tau de fapt se va intoarce inspre tine, pentru ca totul este Una, iar prin reincarnare vei putea aduce aceasta intelegere la extrem. Vei explora fiecare colt, te vei aventura in cele mai obscure cotloane ale materiei si ale vietii materiale. Pentru a experimenta si pentru a intelege si a reintelege ca pe oriunde ai trece, totul este Una, totul pleaca din tine si totul se reintoarce in tine trecand prin toti ceilalti, trecand prin toata existenta.
Pentru a te apropia de linia destinului si a face cele mai bune alegeri, in primul rand trebuie sa constientizezi ce inseamna cu adevarat karma si intregul traseu pe care l-ai parcurs pana la aceasta data. Trebuie sa intelegem ca toate devierile, toate hiatusurile, toate salturile, intoarcerile din viata noastra au avut o anumita cauza mentala sau emotionala. O cauza care ne apartine noua, fiecaruia, toate evenimentele din jur, toti "ceilalti" etc., nu au fost decat cauze secundare. Astfel prin constientizare, vom intelege ca iti poti selecta destinul, ca poti selecta o anumita linie temporala, o anumita probabilitate de evolutie in viitor. Acesta ar trebui sa fie liberul arbitru, in sensul cel bun.
Din pacate exista falsul concept de liberul arbitru intr-un sens "vulgarizat", adica oricine poate face cee ce doreste, va atrage ceea ce doreste si astfel toate dorintele iti vor fi indeplinite. Asta din pacate este doar o nevroza si este din nou, o capcana a acestei increngaturi karmice.
"Nenorocirile" si "suferintele" asa cum le numim noi, sunt lectii extrem de valoroase  si numai trecand prin ele vom putea merge mai departe. O suferinta, prin forta ei,- rascoleste, darama, schimba ceva... iar lectia este tocmai sa accepti aceasta schimbare si sa mergi mai departe, integrand-o in viata ta...
Daca ne ferim de suferinta- nu am facut nimic.
William Shedd spune ca "Un vapor se afla in siguranta in port, dar nu de asta s-au construit vapoarele".
Lasandu-ne dezintegrati vom ajunge acolo unde putini au ajuns: la Nefiinta, la Primordialitate, acolo unde exista doar vacuitate si absortie, acolo unde dispare totul...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu