"Toate necazurile oamenilor vin din incapacitatea lor de a sta singuri si tacuti intr-o camera goala"
Blaise Pascal (1660)

miercuri, 2 februarie 2011

Prin extaz la unirea cu Universul

Se stie ca pentru a ajunge la iluminare este necesara mai intai o curatire spirituala. Adeptul atinge extazul in urma unui ritual cu caracter religios: sub indrumarea muta a unui maestru, El se leapada incetul cu incetul de componentele eului sau social, pierde constiinta trupului, perceptiile sale senzoriale nu mai sunt diferentiate, el „ude cu ochii si vede cu urechile” ceea ce inseamna ca se afla in comuniune cu intregul prin intreaga sa fiinta; el are impresia ca zboara, ca se deplaseaza liber, in timp si spatiu. Pe dinafara, omul in stare de extaz seamana cu o bucata de lemn uscat, da impresia ca a fost parasit de suflet, de esenta lui vitala, care de fapt s-a dus „sa palpite la obarsia lucrurilor”.
Credinta in posibilitate unui zbor magic era raspandita in diverse medii din China antica. Zuang Zi foloseste tema calatoriei spirituale pentru a ilustra starea de libertate absoluta la care sfantul taoist ajunge cand vietuieste in simbioza cu Cosmosul. Identificandu-si ritmul vital cu cel al fortelor naturale, el participa la infinitul Universului si la nemurirea sa. El atinge o forma de viata superioara, care nu mai este biologica, care se afla la polul opus mortii.
Zhuang Zu sustine ca numai extazul si unirea mistica poate pastra in intregritatea sa puterea vietii. El exalta libertatea inteleptului, astfel putand parcurge intreg Universul si sa se amuze la originea oricarui lucru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu