"Toate necazurile oamenilor vin din incapacitatea lor de a sta singuri si tacuti intr-o camera goala"
Blaise Pascal (1660)

luni, 28 februarie 2011

Greseala de a ne dori sa fim perfecti

Nu exista nici un dubiu: felul cum gandesti poate avea un impact puternic asupra felului cum te simti. Aceasta legatura intima intre corp si minte este elementul central a ceea ce se cheama medicina biomentala. Este o serie de tehnici si mijloace care netezesc calea pentru ca mintea sa efectueze schimbari fiziologice si de comportament. Tehnicile biomentale pot fi folosite atat de bolnavi cat si de oameni sanatosi. Ele pot atenua simtomele bolilor si, daca sunteti sanatos/sanatoasa, a pot ajuta sa va simtiti mai bine, ba chiar sa va mentina sanatatea. Atunci cand nu mai puteti face fata stresului cotidian, va simtiti nelinistit, infricosat, manios, neajutorat sau deprimat, nu puteti suporta intodeauna cauzele, dar va puteti schimba reactia la acestea folosind anumite tehnici. La mine a mers de cele mai multe ori. Cu mana pe inima va pot spune ca din firea manioasa, chiar insuportabila care eram, acum im pot controla furia si pot transforma cu usurinta tristetea in bucurie.
S-a tot spus ca femeile cu tendinte perfectioniste vor sa preia controlul. Atunci cand pierd controlul, se simt foarte nelinistite si nefericite. Tehnicile minte-corp nu va pot oferi controlul a tot ceea ce se intampla in jurul dumneavoastra, dar va pot ajuta sa castigati controlul asupra felului in care reactionati la provocarile vietii.
NU PUTETI CONTROLA OCEANUL, DAR ACESTE TEHNICI VA POT AJUTA SA CONDUCETI BARCA PRIN CELE MAI ASPRE FURTUNI.
Schimbarea mentalitatii este unul din factorii cheie pentru a incepe cu bine acest proces.
Sa luam un exemplu simplu. Sa zicem ca doua femei trec prin doua intamplari diferite in aceeasi zi. Prima castiga un milion de euro la loterie. A doua este diagnosticata cu cancer la san. Care credeti ca este mai fericita?
Desigur, veti crede ca mai fericit este cea care a castigat milionul- pare evident. Nu este insa neaparat asa. Pentru a raspunde corect la aceasta intrebare , trebuie sa ne uitam la evolutia timpului. La o saptamana dupa ce aceste evenimente au avut loc, castigatoarea la loto va fi, cu siguranta, cea mai fericita. Dupa un an insa, o luam de la zero. Femeia careia i s-a depistat cancerul ar putea fi la fel de fericita sau mai fericita decat milionara. Iata de ce. Cercetatorii care studiaza fericirea au descoperit ca toti oamenii au un nivel fix de fericire. Daca vi se intampla un lucru foarte bun, asta va poate ridica, temporar, deasupra nivelului respectiv, dar, in cele din urma, va veti intoarce la acesta. La fel se intampla atunci cand suferiti o trauma- o vreme va veti simti tulburat, apoi insa probabil va veti intoarce la nivelul de fericire de dinainte de trauma. Oamenii sunt surprinzatori de flexibili din acet punct de vedere.
Asta nu inseamna ca sunteti prizonierul nivelului dumneavoastra de fericire. Il puteti ridica. Daca ganditi negativ va uteti reduce abilitatea de a va simti fericit.
Daca va puteti concentra asupra aspectului pozitiv mai mult decat asupra celui negativ al lucrurilor, daca veti putea invata sa va curmati tendintele perfectioniste si sa fiti mai putin critic cu dumneavoastra, sunt ferm convinsa ca va veti putea simti mai fericit in viata de zi cu zi. `

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu