"Toate necazurile oamenilor vin din incapacitatea lor de a sta singuri si tacuti intr-o camera goala"
Blaise Pascal (1660)

sâmbătă, 12 februarie 2011

Cum se naste un SUFLET:

"Daca iubim in mod profund, vom deveni constienti ca iubirea noastra devine din ce in ce mai meditativa, mai plina de tacere. In sufletele celor care iubesc patrunde o subtila calitate a tacerii. Gandurile dispar, apar intervalele dintre ele...tacerile! Prin iubire profunda si prin tacerile ei adanci se pot atinge adancurile spiritului. Dintr-o simpla relatie, iubirea se transforma intr-o iubire complexa in care iubirea coopereaza simultan cu speranta si credinta. Iubirea creeaza o atmosfera in jurul nostru si o traire a unei experiente interioare; ea devine iubirea care a fost experimentata si raspandita de Buddha, Zarathustra, Hristos. Ea este o iubire cu totul diferita, este calitativ diferita.
Cand un barbat cunoaste o femeie care ii place se apropie de ea tot mai mult; daca se indragostesc unul de celalalt ei vor sa se contopeasca, un intreg armonios, insa tot asa cum atractia lor depinde de opozitie, armonia va depinde si ea dedizolvarea acesteia. Cei doi parteneri pot ajunge la o complementaritate care se poate dezvolta pana la nivelul in care iubirea este i tacere impreuna si deodata, unul pentru celalalt. Amandoi traiesc in acelasi timp, momente de pace, de iubire, de tacere. Iubitii devin o singura persoana si astfel pot ramane, momente sau chiar ore in sir, tacuti impreuna: fiecare imte din interior, fiinta celuilalt. Sinele lui si Sinele ei se unesc sinergetic intr-un singur Sine.
Osho arata ca la nivelul iubirii spirituale, superioare iubirii biologice, partenerii trebuie sa invete sa fie mai meditativi. "Nu este suficienta numai iubirea. Iubirea lasata singura este oarba; meditatia ii reda vederea. Meditatia ii da puterea de a intelege. si odata ce iubirea voastra ete atat iubire cat si meditatie, deveniti tovarasi de drum. Relatia dintre voi nu mai este cea obisnuita dintre sot si sotie; ea devine o prietenie armonioasa pe calea care duce la descoperirea misterelor vietii." Misterele sunt invaluite in tacere; misterul este tacerea si tacerea este misterul.
Singuri, suntem tristi; impreuna, totul se poate transforma intr-un un infern.
Meditatia este barbatul, iubirea este femeia. In intalnirea meditatiei cu iubirea se intalnesc barbatul si femeia. Iar in aceasta intalnire se naste fiinta umana , care transcede ambii poli -- o fiinta care nu este nici barbat, nici femeie. Pana cand pe pamant nu este creata aceasta fiinta, sperntele sunt inutile.
Vibrand in unirea sexuala si vibrand in unirea spirituala, barbatul si femeia ajung sa taca impreuna si deodata. Meditand deodata si iubind pana la contopirea celor doua persoane intr-o singura persoana devine posibila tacerea impreuna ca poarta deschisa pentru iubirea spirituala in care barbatul nu mai este despartit de femeie."
Asa cum iubim o femeie, sau un barbat, putem iubi si muzica, si natura si multe alte lucruri pe langa care trecem si nu le bagam in seama.
Ne iubim unii cu altii pentru ca refuzam sa vedem partea negativa a comportamentului.Ne iubim pentru ca ne aducem aminte doar de amintiri frumoase pe care le avem cu acea persoana si le ignoram sau le dam uitarii pe acele amintiri mai putin placute din trecutul nostru.
Deseori cand pun melodii vechi, oamenii varstnici spun ca muzica suna mai bine altadata. Realitatea este ca existau melodii bune si melodii proaste, dar amintirea celor proaste se estompeaza gradat din mintea noastra. Nimeni nu mi-a cerut niciodata sa pun melodii proaste de altadata. Melodiile bune fac ca trecutul sa para mai grozav decat a fost in realitate, sau ca si cum intreaga muzica din acele timpuri era buna. In realitate, si acum 30 de ani sau 50 de ani a existat foarte multa muzica de proasta calitate. La fel se petrec lucrurile si cu celelalte experiente ale noastre. Noi avem tendinta sa le uitam pe cele negative si sa ni le aducem aminte doar pe cele pozitive. De fapt, amintirile noastre sunt selective, la fel ca si cele pe care le-am uitat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu