"Toate necazurile oamenilor vin din incapacitatea lor de a sta singuri si tacuti intr-o camera goala"
Blaise Pascal (1660)

marți, 11 ianuarie 2011

Ratiunea inimii

Mi s-a parut a fi nedrept sa elogiem atat de mult creierul in acest blog fara sa laudam inima. Exista o legatura foarte stransa intre cele doua organe vitale. In primul rand  exista o cale a spiritualizarii noastre care adanceste si amplifica psihologia transpersonala printr-o accentuata legatura a spiritului uman si a celui divin.
A. Einstein ne avertiza : "Trebuie sa avem grija sa nu facem din intelect Dumnezeul nostru. Desigul el are muschi puternic, dar este lipsit de ersonalitate. Prin urmare nu poate sa conduca, ci doar sa se supuna."
In Micul Print,A de Saint Exupery ne invata : "Iata secretul meu. E foarte simplu: noi nu vedem bine decat cu inima. Esentialul este invizibil pentru ochi."Astfel pornim de la urmatoarea credinta: Mintea este foarte mandra de cate a invatat si a inteles. Inima mai simte cate sunt de aflat!
In budism, inima si mintea sunt desemnate prin acelasi cuvant sanscrit - chitta.
Budda spunea: Cand toate nodurile inimii sunt desfacute, atunci omul muritor devine nemuritor. Aceasta este intreaga invatatura a Scripturilor.
J. Bohme sublinia si el : Creierul din cap este o putere a inimii. Maica Tereza credea: Dumnezeu ne vorbeste in puterea inimii.
Intelectul este coordonat, energic si functional, de catre creier si se exprima prin cuvinte, semne si simboluri. Inima vorbeste in tacere, prin procese afective, prin intuitie, speranta, iubire si credinta. Verbul este expresia inteligentei ca iluminare a mintii. Intuitia si iubirea sunt, mai ales, iluminarea inimii, iar intelepciunea este legatura celor doua tipuri de iluminari.
Dupa ezoteristi, inima omului ascunde, in ventriculul stang, un inregistrator a tot ceea ce face omul. Inima are fata de axa ei aceeasi inclinare ca si pamantul fata de axa lui, anume 23 de grade.
Cercetari stiintifice de ultima ora descopera ca in a douazeci si doua zi de viata intrauterina se formeaza(la fat) deja inima, care pulseaza ritmic si care regleaza formarea si functionarea celorlalte organe. Creierul incipient apare de-abea in a sasea saptamana.  Deasemenea sunt de parere ca creierul sinsur, fara inima, nu poate activa spiritul. Inima este mult mai legata de spirit decat este creierul.
D. Servan- Schreiber semnaleaza in 2004 ca in laboratoarele Universitatii din Pittsburg s-a descoperit ca in interiorul creierului se afla un creier emotional, un creier inauntrul creierului, care controleaza bunastarea psihica.
"Miscarea dubla(sistola si diastola)a inimii face din ea simbolul dublei miscari de expansiune si de resorbitie a universului. Cosmosul este un organism viu care respira si are puls cardiac", spune bunul meu profesor si presedinte al institutului de psihologie transpersonala, domnul Ion Manzat. Interesant nu?
Misticul P. Ferrini ne invata: "Resipira adanc si relaxeaza-te. Mai respira o data. Respira si intoarce-te la inima ta. Respira si intoarce-te la sinele tau."
J. Welwood arata ca trezirea inimii corespunde in gandirea budista cu Principiul omului. O inima deschisa, in alianta cu mintea,este sursa curajului.Deschiderea totala a inimii spre Sine si spre Lume se obtine prin trezire spirituala.
Iubirea neconditionata are o forta cosmica, trezind o prezenta vie in spiritul nostru. Deschiderea inimii este forta transformatoare din alchimia inimii, care ne face apti sa scoatem la lumina frumusetea din bestie si sa intram in rezonanta cu Sinele nostru si cu Sinele semenilor nostri. Inima deschisa cere si o minte deschisa, adica eliberata de prejudecati, rigiditati, automatisme.

Se spune ca , in regnurile istoriei, societatile umane s-au divizat si au urmat doua cai diferite : aceea a condorului (eprezentand inima, intuita si aspectul mistic) si cea a vulturului(reprezentand creierul si aspectul material).
In anii 1490-spune profetia - cele doua cai vor deveni divergente si vulturul il va invinge pe condor pana in pragul disparitiei. Apoi, cinci sute de ani mai tarziu (1990), va incepe o noua epoca, una in care condorul si vulturul vor avea ocazia de a se reuni si de a zbura amandoi pe acelasi cer, pe aceeasi cale. Daca vulturul si condorul accepta acest prilej, vor avea un rezultat extraordinar, ceea ce nu s-a mai vazut pana atunci.

Un comentariu:

  1. Materia si energia, sufletul si trupul, mintea si inima sunt 2 aspecte ale acelorlasi lucruri.
    Ai articole interesante...lasa un id daca vrei, vreau sa iti propun ceva.

    RăspundețiȘtergere