"Toate necazurile oamenilor vin din incapacitatea lor de a sta singuri si tacuti intr-o camera goala"
Blaise Pascal (1660)

marți, 21 decembrie 2010

Conventiile samanice si crestine

Daca tu iti poti imagina orice, inseamna ca acel orice este posibil din moment ce tu, ca om, ai putut sa ti-l imaginezi si daca omul, sau mintea umana, care este o minte limitata isi poate imagina imposibilul, inseamna ca imposibilul a fost gandit ca posibil de o minte mai mare.

Samanismul este cea mai veche spiritulitate a acestei planete. Este o cunoastere care supravietuieste de cand exista umanitatea. Samanismul vede fiinta omeneasca, dar si exteriorul intr-o perspectiva spirituala, energetica. Pornind de la aceasta esenta, samanii intervin in realitatea imediata in moduri pe care un eurpean le interpreteaza a fi neobisnuite. Insa toate religiile lumii au pornit de la samanism intr-o forma sau alta, pentru ca samanism inseamna experienta si este inaintea oricarei doctrine. Inclusiv crestinismul, a fost initial, samanic.
iar intervenitiile "sectelor crestine" erau de tip samanic.
Noi inca nu am inteles foarte bine cum poate cineva sa calatoreasca intre dimensiuni, cum poate cineva sa ajunga in regatul mortilor viu fiind si sa se intoarca de acolo cu o informatie(moartea clinica), cum poate cineva care nu a citit in viata lui un rand, sa-ti vorbeasca 4 ore despre virtutele si calitatile unei plante, cum nici un laborator ultra performant cu tehnica ultra moderna nu reuseste. Si ma refer aici la europeni,in special, care si-au pierdut aceste valori o data cu trecerea timpului.

In vreme ce in Europa spiritualitatea a luat o cale dogmatica si intzepenita, si l-au pus pe Dumnezeu pe un piedestal (adica functiile de la Papa in jos), samanismul are o spiritualitate extraordinar de practica. Spre exemplu boala fizica o trateaza energetic, ca si o extractie de "umbra".
Noi ne confruntam totodata si cu lipsa de har, cu lipsa de cunoastere adevarata. La noi preotii dau examene scrise pentru "castigarea" harlui divin, pe cand, ca sa ajungi saman nu trebuie sa dai examen la o facultate, nu trebuie sa sustii o teza din punct de vedere intelectual.
Asadar, trebuie sa experimentezi ceea ce spui, sa faci ceea ce spui, sa fii ceea ce spui, nu doar sa afirmi ca esti.
Exista si plantele sacre precu ayahuasca care reprezinta un fel de oglinda care te obliga intr-o calatorie interioara si te ajuta sa te privesti pe tine insuti, sa vez cine esti cu adevarat, sa vezi partile tale intunecate, ascunse de care uneori nici nu suntem constienti ca le avem pentru ca nu sunt ale noastre. Sunt provenite dintr-un lant karmic, sau energetic, sau de alte tipuri si le purtam cu noi fara sa stim. Samanii intra cu ajutorul plantelor sacre in detaliul spiritual. Exiata oameni care s-au ratacit in labirinturi mentale foarte periculoase, crezand ca plantele sacre sunt o cale spiritula si au mers mai departe fara nici un reper. Reperul interior este axa spirituala a fiintei, iar daca nu esti perfect echilibrat in acest ax sau daca nu esti perfect constient de ceea ce esti cu adevarat, atunci pericolul de a te pierde in aceste labirinturi mentale este enorm.
Cea mai frumoasa parte a acestui inceput de secol este ca a inceput, oarecum, sa exite acea egalizare, un fel de mix care nu este doar cultural, este energetic, un schimb de constiinta si un schimb de inima totodata. Este extraordinar sa vezi dincolo de barierele limbii si ale ideologiilor, de ale doctrinelor faptul ca avem o realiate comuna, care nu este neaparat vizibila. Si este superb!
Samanii ne invata sa avem o apropiere directa cu semenii nostrii, pentru ca a trai durerea cuiva in mod direct este o experienta absolut cutremuratoare. Abea atunci poti vorbi despre compasiune. Aceasta este o experienta si nu o traire.
Asta inseamna sa auzi cu inima si nu cu urechile.

2 comentarii:

  1. Cand citeam mai cu interes o idee interesanta..Plante sacre :) ..= plante etnobotanice....=nu mai auzi cu urechile ci cu inima si alte organe..

    RăspundețiȘtergere
  2. Plantele sacre nu sunt plante etnobotanice...
    Una dintre ele a ajutat oamenii de cateva mii de ani incoace sa aiba iluminarea adevarata. E drept ca nu este cea mai corecta cale pentru ca iluminarea vine printr-o initiere, dar pana la urma, totul devine un drog in viata, nu?. Nu numai drogurile sunt droguri, ci toate devin un drog pentru suflet pentru ca punem pret prea mare pentru lucrurile iluzorii...pacat ca intelegi asa

    RăspundețiȘtergere