"Toate necazurile oamenilor vin din incapacitatea lor de a sta singuri si tacuti intr-o camera goala"
Blaise Pascal (1660)

miercuri, 3 noiembrie 2010

Calea spre iluminare

Daca nu putem vedea totul si nu le putem intelege, nu putem spune ca nu exista. Orice om, oricat ar fi de neinstruit in ale cultului, nu are cum sa nu se intrebe: "oare ce-o fi dincolo?"
Eu cred ca intrebarea asta poate fi un motor destul de bun, si destul de impulsiv, pentru a face ca orice om sa mearga si sa studieze mai departe, dincolo de realitatea obiectiva, fizica, atomica, moleculara si asa mai departe. Daca ne uitam la microscop, neoprindu-ne la atomi, ducandu-ne mai departe si mai departe, vedem ca si particulele elementare sunt facute din energie. Asadar, daca si acestea sunt imateriale, atunci ce mai e material?
Putem spune ca dupa moarte, ne unim cu sinele interior, si deabea atunci suntem un intreg. Corpul este doar un invelis palpabil, material, sau cum ii spun eu, este suportul testelor finite pe care le avem aici, pe pamant. El face trecerea spre lumea infinita, nemateriala si divina.
Sufletul este un fel de motor care atrage energie, iar daca acest motor este suficient de curat, chiar si in timpul vietii terestre unii dintre noi pot ajunge la o stare de iluminare.
Insa este greu sa ajungem la un intreg sau la cunoasterea absoluta deoarece ne concentram si ne atasam mai mult pe corpul nostru fizic. E ca si cum o floare se ataseaza de codita ei atat de mult, incat refuza iarna sa moara. Binenteles ca este un exemplu aproape stupid, dar sublim din punct de vedere comparativ, deoarece sufletul este precum o floare iar trunchiul(codita) este stabilitatea, armonia si echilibrul perfect intre cele doua lumi. Spre deosebire de noi, floarea are constiinta ca dupa iarna, vine primavara, ceea ce este un lucru extraordinar daca il gandim dintr-un profund punct de vedere. Deasemenea si noi, daca am trece de aceasta iarna terestra adica viata noastra, am putea sa avem parte de vesnica primavara divina.
Asadar putem sa spunem ca moartea este doar o renastere.Sa nu uitam ca experimentele stiintifice de genul celor chirlian sau electronografia care nu au fost facute foarte publice, s-a demonstrat fara urma de indoiala ca daca tai dintr-o frunzulita o bucata si ii faci o poza electronografica, apare toata frunza.
Notiunea de perpetuare spirituala este scrisa in genele noastre.
Freud spunea ca "mama nu isi creste copilul ca sa o ingroape, ci isi creste copilul ca sa ii continue opera".
Daca am admite multiversul in locul universului si universul acesta ar fi ca un cub ar avea foarte multe fatete, asadar ar exista realitate si in interiorul fatetelor, dar ar exista o realitate si in exteriorul lor. Asa este si calea noasta...
Din punct de vedere al realitatii, o buna intrebare este sa ne analizam cat din noi, din actiunile si din gandurile noastre pornesc din esenta noastra si cate sunt influentate din realitatea invizibila din jurul nostru? Binenteles ca exista entitati care ne pot influenta starea de spirit. Sunt locuri care te intristeaza fara sa stii de ce.
Pe langa toate acestea, mai exista un aspect, acela al intuitiei. Un al doilea mare dar pe care il primim de la Dumnezeu este darul ghidarii spirituale. Trebuie sa ne gandim totusi, ca noi nu suntem lasati de izbeliste in lumea asta. Avem ghizi invizibili pentru ochiul neantrenat care ne ajuta sa luam decizii corecte. Atunci cand suntem pusi in fata unor obtiuni, ne ajuta sa vedem care ar fi obtiunea mai buna, insa ei nu ne imping niciodata. Manifestarea lor se afla intodeauna in intuitia noastra. Faptul ca alegem sa facem un anumit curs pentru ca asa simtim, sau faptul ca cumparam o carte de la librarie, fara a o cunoaste, doar pentru ca simtim, este numai reactia intuitiei noastre. Pentru calea binelui pe care am urmarit-o in cele de mai sus m-am gandit ca  e bine sa o ascultam atata timp cat avem certitudinea ca suntem noi insine si ca ne cunoastem destul de bine. Insa nu trebuie sa inlaturam calea rationala in totalitate si sa mergem strict intuitiv, ci e bine sa echilibram ratiunea cu simtirea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu