"Toate necazurile oamenilor vin din incapacitatea lor de a sta singuri si tacuti intr-o camera goala"
Blaise Pascal (1660)

vineri, 17 septembrie 2010

Observatorul superior din creierul nostru

Am vazut deja dovezi consistente ca fiintele umane sunt constituite din doua personalitati separate. Una din ele, personalitatea cotidiana, numita ba de egiptenii antici, isi traieste viata in mod liniar, avansand de-a lungul traiectoriei sale. Nu isi cunoaste in nici un fel viitorul si isi concentreaza cea mai mare parte a eforturilor asupra supravietuirii corpului sau fizic. Cea de-a doua, numita ka de catre egipteni, este o entitate care percepe realitatea si lumea intr-un mod cu totul diferit. Imparte cu ba simturile, dar e mult mai constienta de alte lucruri. De exemplu cunoaste tot ceea ce urmeaza sa fie perceput de eul sau inferior. De fapt, ea poate vedea viitorul. Un exemplu evident a acestei duble personalitati este al unei femei de varsta mijlocie, aparent perfect normala . Femeia venise la cabinetul unui neurolog si in timp ce se aseza pe scaun, gata sa isi descrie problema, aceasta se manifesta: mana stanga a femeii i-a zburat catre gat si a incercat sa o stranguleze. Intr-un meci parca descris din filmele SF, mana dreapta i-a sarit femeii in ajutor. Dupa cateva secunde bratul criminal a renuntat si a revenit la normal. Femeia ii raspunde cu lacrimi in ochi ca asa ceva i se intampla frecvent.

Examinand-o, neurologul a stabilit ca femeia nu era nici pe departe deranjata mintal, nici neurotica. Problema ei era provocata de ceva mult mai ciudat. Neurologul a concluzionat ca emisfera ei dreapta dezvoltase tendinte sunicigase, iar "franele"nu functionau in cazul femeii respective deoarece corpul ei fusese afectat de un atac cerebral. La scurt timp femeia a murit in urma unui atac cerebral grav. S-a demonstrat astfel ca constiinta umana are o natura dubla.
"In studiile noastre asupra creierului divizat realizate pe parcursul ultimelor doua decenii, s-a dovedit ca emisferele separate chirurgical la animalele si la oameni percep, invata si isi amintesc independent una de alta, fiecare fiind evident separata de activitatea constienta a celeilalte. Mai mult, la om, emisfera dominata din punct de vedere al limbajului raporteaza verbal ca nu este constienta de activitatile mentale concomitente sau imediat precedente ale celeilate emisfere. Aceasta implica in mod evident perceptia, intelegerea, si in unele cazuri, memoria nonverbala, rationamentul si formarea de concepte de diferite tipuri, in functie de natura testului.  In acestea si in multe alte privinte, animalul si omul cu creier divizat se comporta ca si cum fiecare emisfera ar avea o minte a sa proprie."
As vrea sa va rog sa va uitati cu atentie la ultima fraza din citatul de mai sus. Unul dintre cei mai prestigiosi neurologi din lume afirma in mod foarte clar ca e ca si cum am avea doua peroane in cap. Oare nu cumva avem aici o marturie a daimonului si eidolonului? Pentru a intelege metoda de testare trebuie sa retinem faptul ca in responsabilitatea emisferii stangi ale creierului intra functiile lingvistice precum vorbirea si scrisul, in timp ce emisfera dreapta deconectata, nu se poate exprima verbal. Partea dreapta este mult mai complexa si se ocupa cu campul vizual. Asta inseamna ca are notiunea de spatiu si adancime. Asadar un pacient al carei jumatati cerebrale au fost deconectate nu poate raspunde la intrebari decat despre obiectele din mana sa dreapta sau despre imagini care apar in campul vizual drept. El nu poate da nici un raspuns verbal cand are un obiect in mana stanga sau cand il vede in campul vizual stang. Dar emisfera dreapta, nonverbala, poate sa indice  obiectul corect, daca de exemplu are de ales intre mai multe imagini. Un cercetator, impreuna cu un grup de colegi avea sa duca dezbaterea la un alt nivel. Dupa ce ii despartise unui tanar(PS) emisferele, numai emisfera stanga putea vorbi, dar amandoua intelegeau vorbirea. In mod evident, ambele jumatati erau constiente, in mod separat. Problema pentru doctorul cercetator a fost cum sa comunice cu creierul drept al lui PS fara ca emisfera stanga dominanta sa stie si sa se amestece in conversatie cu parerile sale. Ei au inventat o strategie extrem de ingenioasa. Aveau sa puna o intrebare  verbala, in  asa fel incat amandoua emisferele sa auda, dar aveau sa elimine din ea cuvantul cheie care sa o faca inteligibila. De exemplu, intrebarea"Ce ai vrea sa faci dupa...?" si apoi cuvantul "liceu" a fost trecut repede prin campul vizual din stanga lui PS. Mana stanga a baiatului s-a indreptat catre cuburile cu litere. Spre uimirea tuturor si a lui insusi PS, mana a aranjat literele in urmatoarele cuvinte: "Pilot de Curse".
Motivul uluirii absolute era ca, mai devreme, la aceeasi intrebare pusa verbal emisferei stangi (dominante) a lui PS, eul constient de fiecare zi a baiatului raspunde:  "Vreau sa fiu proiectant, am deja pregatirea necesara". Raspunsul partii mute a creierului era complet contrar.
Adam Crabtree descrie in cartea sa "Omul multiplu":
"In acest caz, i-a aratat subiectului o serie de cartoane albe si i-a indus halucinatia unui portret pe unul dintre ele. Investigatorul acestui caz a amestecat apoi cartoanele si a rugat-o pe pacienta sa-l aleaga pe cel cu portret. Ea a fost intodeauna capabila sa il aleaga pe cel corect, indiferent cat de bine erau amestecate cartoanele. Folosind aceasta tehnica a distingerii, doctorul a intrat in legatura cu eul secund al subiectului si l-a intrebat ce a vazut pe cartonul respectiv. Acesta a indicat un mic punct negru pe carton, folosit ptr al distinge de celelalte. Deci in timp ce personalitatea normala credea ca poate sa aleaga cartonul din cauza portretului desenat pe el, eul secund a dezvaluit metoda reala de selectare."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu