"Toate necazurile oamenilor vin din incapacitatea lor de a sta singuri si tacuti intr-o camera goala"
Blaise Pascal (1660)

joi, 16 septembrie 2010

Iisus si eul sau interior...

"Bate in tine insuti ca la o usa, paseste in tine insuti ca pe un drum drept; caci, daca mergi pe acest drum, este cu neputinta sa te ratacesti. Deschide singur usa, ca sa stii ce este".


 Faptul ca Iisus s-a nascut din femeie, ca a trait pe pamant si a murit pe Cruce este esential in crestinism. A accepta ideea ca el era doar in aparenta om inseamna a afirma, de fapt, ca nu a suferit pe Cruce si, mai important, ca n-ar fi putut sa ispaseasca pacatele omenirii. Aceasta opinie a fost numita erezia "docetica", de la grecescul dokein("a parea"). Ea nu poate fi tolerata de dogma oficiala si ea este cea care a facut ca versiunea gnostica a crestinismului sa fie cenzurata si incorporata numai pe ascuns in corpusul de taxe al Bisericii crestine. Religia gnostica il priveau pe Iisus ca pe un eu interior venit din taramul Luminii. El avea un eidolon, adica un opus al binelui, reprezentat de fratele sau geaman, Toma.

In Evanghelia dupa Toma, Iisus(daimonul) il invata pe Toma(eidolonul): "Frate Toma, cat ai timp pe aceasta lume, asculta-ma, si am sa iti dezvalui lucrurile pe care le-ai cautat in mintea ta. Acum, intr-uncat s-a zis ca esti geamanul si tovarasul meu adevarat, cerceteaza-te pe tine insuti si invata cine esti, in ce fel existi si cum vei ajunge sa fii. Fiindca te vei chema fratele meu, nu ti se va cade sa nu te cunosti pe tine insuti. Si stiu ca ai priceput deja, pentru ca ai priceput deja ca eu sunt cunoasterea adevarului. Deci, cat timp ma insotesti pe mine, desi nu le intelegi pe toate, ai ajuns deja sa cunosti, si de aceea vei fi numit "cel cal care se cunoaste pe sine" ".
Conceptul geamanului se intalneste de asemenea si in multe dintre documentele de la Nag Hammadi. Mai curios este faptul ca unele mentioneaza ca Iisus insusi ar fi avut un geaman. In Faptele lui Ioan se gaseste un pasaj deosebit de interesant:
"Cand toti discipolii sai dormeau intr-o casa din Ghenizaret, eu singur, invelit in manta, am privit de sub haina ce facea el; si la inceput l-am auzit spunand: "Ioane, culca-te", si atunci m-am prefacut a adormi; si am vazut pe un altul ca el venind in jos, si l-am auzit spunandu-i Domnului: "Iisuse, cei pe care i-ai ales tot nu cred in tine?" Si domnul meu a zis: "Spui bine, caci ei sunt oameni" ".
De retinut este un lucru foarte interesant- ca Toma, in limba aramaica inseamna geaman. Potentialul joc de cuvinte este dus mai departe in versiuni autorizate ale Bibliei, in speta in relatarea momentului cand Pilat ofera multimii posibilitatea de a alege intre Iisus si Baraba. In general se considera ca "Baraba" inseamna "fiul tatalui" iar in unele Evanghelii dupa Matei, foarte vechi, numele apare ca "Iisus Baraba". Multi specialisti in studii biblice atesta ca asta era numele original al lui cunoscutul Baraba, si anume Iisus Baraba. Daca asa stau lucrurile, multimea a avut de ales intre Iisus fiul Tatalui, si Iisus fiul tatalui. Dar daca aici avem de-a face cu o subtila interpretare gnostica care a scapat cenzorilor, atunci ea este o foarte inteligenta preluare a mitului geamanului: Iisus simbolizeaza daimonul(binele, lumina), iar Baraba- eidolonul.
Gnosticismul oferea o perspectiva asupra lumii bine structurata si atragatoare intelectual, intrucat exista existenta raului si dadea omului speranta ca se poate perfectiona. Dar el continea in sine semintele propriei distrugeri.
Crestinismul romei era insa o cale mult mai usoara spre izbavire. Adeptii lui puteau fi pur si simplu adepti; elita clerului, papa, arhiepiscopii, episcopii si preotii, erau cei care gandeau pentru mase. Mergi la Biserica, primesti Sfintele Taine, traiesti o viata conform regulilor bsericesti si vei ajunge in rai. Pe masura ce Imperiul Roman se dezintegra, oamenii nu aveau timp de preocupatii estetice. Religia trebuia sa fie primita, si cu asta basta. Supravietuirea era cuvantul de ordine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu