"Toate necazurile oamenilor vin din incapacitatea lor de a sta singuri si tacuti intr-o camera goala"
Blaise Pascal (1660)

duminică, 12 septembrie 2010

A fi sau a nu fi? Intre teorie si cunoastere exacta...

Scurt si pe intelesul tuturor, teoria Copenhaga este teoria care sustine ca totul este o iluzie si ca fiecare se invarte in jurul propriului univers. Este un fel de Matrix, in care Neo (eroul principal) alege calea adevarului. Noi insa alegem pastila pe care el o refuza (cea rosie). Aceasta capsula este de fapt iluzionismul, fantasticul si irealul dinconjurul nostru. Oare sa fie adevarata aceasta nebuna teorie a unor tineri iesiti de pe bancile facultati, dornici de remarcare?


Controverse asupra acestui concept au fost aduse inca de atunci. Oamenii de stiinta nici acum nu acepta ideea ca nimic nu e solid, ci este produsul propriei imaginatii. Cativa alti oameni de stiinta vin cu teorii si mai tulburatoare. Ideea ca de fapt nu este valabila teoria Copenhaga si ca de fapt fiecare dintre noi traim in 2 lumi paralele. Iar cele 2 lumi paralele se impart fiecare iar in 2 si tot asa pana se ajunge la o infinitate de lumi paralele in care persoana in cauza isi i-a o decizie total opusa persoanei care i-a cealalta decizie in cealalta lume paralela. Spre exemplu Vlad este in fata unei treceri de pietoni. El sta si alege intr-o miliardime de secunda daca trebuie sa traverseze sau sa stea pe loc. El prefera sa stea pe loc. Apoi intervine noua teorie si spune ca constiinta celuilalt Vlad i-a spus sa traverseze si deci acesta este calcat de masina.Si de aici divizandu-se la nesfarsit mai pot inventa inca un miliard de posibilitati pe care Vlad, personajul din exemplu, ar fi putut sa le ia.

Asadar dumneavoastra ati facut alegerea de a citi acest blog, insa eul dumneavoastra dintr-o alta lume paralela poate s-a plictisit de la prima propzitie si a renuntat sa mai citeasca.


Visele noastre, realitatea dintr-o alta lume paralelea?


Frederick Myers a fost unul dintre membri fondatori ai Societatii de Cercetare a Fenomenelor Parapsihologice.Cerctarile se refereau in principiu la incercarea continua de a explica stiintific ce sunt de fapt fantomele, previziunile, abilitatile de medium. Myers discuta in unul dintre ziarele locale despre vise si de ce visam?! El a ajuns la concluzia ca visele pot pune uneori in lumina evenimentele ce vor urma. in ziar acesta povestea despre visul unei femei care a fost deosebit de viu. In vis femeia mergea la londra cu o trasura. Trasura mergea pe o anumita strada iar vizitiul a vrut sa se dea jos, impiedicandu-se si lovindu-se la cap, provocandu-i o moarte instantanee. Femeia nu a bagat de seama visul si a plecat in Londra asa cum trebuia de altfel sa faca. La un moment dat, femeia observa ca trasura se opreste pe o anumita strada. Era chiar strada din visul sau. intamplator Pe acolo trecea un politist. Femeia a tipat catre politist spunandu-i sa fie atent la vizitiu pentru ca se va impiedica. Politistul a fost pe faza si l-a prins. Vizitiul nu s-a mai lovit la cap, iar apoi sa dovedit ca acesta nu se impiedicase, ci isi pierduse cunostinta. Daca politistul nu trecea pe acolo, vizitiul ar fi fost mort iar femeia nu ar mai fi ajuns la Londra. Dupa ce lucrurile s-au calmat, eroul politist a intrebat-o pe femeie de unde a stiut cand sa il prinda. Femeia i-a raspus razand. "-Am visat."

Acum am putea sa tragem concluzia ca probabil femeia nu a visat, ci s-a dus intr-o alta lume paralela unde a vazut varianta vietii sosiei ei. Ea a facut la fel ca si Vlad: pentru o miliardime de secunda s-a gandit sa faca alegerea intre a tipa la politist sau doar a privi nepasatoare ce se intampla. Ea a decis ca viitorul din lumea ei poate fi schimbat doar de ea si de reactiile constiintei logice,a trairilor si sentimentelor ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu