"Toate necazurile oamenilor vin din incapacitatea lor de a sta singuri si tacuti intr-o camera goala"
Blaise Pascal (1660)

duminică, 12 septembrie 2010

Dilatarea timpului

Ce inseamna defapt timpul pentru noi? Timpul este diferit pentru fiecare.Timpul exista pentru ca avem constiinta. Pentru ca ne miscam si pentru ca avem diferite activitati, observam fiecare dintre noi o dimensiune existentiala, si anume timpul. De fapt noi intelegem timpul ca pe un spatiu.
Spre exemplu sa ne punem urmatoarea intrebare: in ochii mintii noastre, unde se afla trecutul- la dreapta sau la stanga? Marea majoritate a oamenilor vor raspunde, fara ezitare, ca trecutul se afla la stanga si viitorul la dreapta.Motivul este cat se poate de simplu. Noi scriem si citim de la stanga la dreapta. Ceea ce vedem la stanga unei propozitii a fost deja scris, si este perceput ca trecut, iar ceea ce scrie la dreapta propozitiei este viitorul care urmeaza sa fie citit.
Dar despre prezent ce stim noi defapt? Cand pronuntam cuvantul "acum" unde il putem situa? In prezent sau in trecut?
 Multi oameni de stiinta refuza ideea de prezent. Ei sustin ca nici trecutul si nici viitorul nu exista cu adevarat.
Fizicianul John Wheeler a propus o unitate de masura pe care a numit-o simplu : "clipa" . Acesta este intervalul de timpcare are nevoie lumina pentru a parcurge a milioana, miliarda, miliarda parte dintr-o secunda( adica 1+43 de zerouri ).
Fizicianul si profesorul lui Alber Einstein, Herman Minkawski, a adoptat o teorie care a revolutionat stiinta pana in prezent. Acesta spune ca timpul si spatiul nu pot exista independente, astfel inventand termenul de "spatiu-timp".

Deci acceptam ca timpul psihologic este un concept personal, insa cum ramane cu timpul obiectiv? La Observatorul Martin din Washington DC se masoara timpul cu o cantitate infima de cesiu. In aceasta cladire se afla 50 de ceasuri atomice (vezi imaginea alaturata ),care masoara cu o precizie incredibil de mare timpul. In 1971 s-a facut un experiment inedit cu 2 dintre  ceasurile atomice. Un grup de exploratori au urcat la 9000 de metri deasupra golfului Chesapeake,intr-un balon, ceasul atomic. Un alt ceas de acelasi fel a ramas la sol. Ceasul din aer a ramas in urma la fiecare ora cu cateva miliardimi de secunda fata de cel de la sol. Astfel au descoperit ca timpul se misca mai repede pe Terra, si daca putem calcula timpul la intervale incredibil de mici, atunci nu este ridicol sa spunem ca timpul trece mai repede pentru oamenii scunzi.
 Atractia gravitationala pentru un camp masiv precum soarele face sa reflectam urmatoarea ipoteza: timpul trece mai greu pe soare decat pe Terra. S-a dovedit ca soarele ramane in urma cu o secunda la 6 zile fata de suprafata Pamantului. Asadar Soarele a ramas in urma cu 9000 de ani. De aici putem trage o concluzie uluitoare: timpul se dilata.

Cygnus X-3 (vezi imaginea) este o stea in implozie si se afla cam la 35 000 de ani-lumina. S-a observat ca particulele din radiatia cosmica se misca in linie dreapta, aceasta insemnand ca detine particule care nu sunt purtatoare de energie. O posibila solutie ar fi ca aceste particule fara strop de energie asa numitele neutrino, intrucat acesta nu poarta sarcina electrica, dar perioada de injumatatire a unui neutrio este de 15 minute, deci in acest interval ele nu ar putea calatori prea departe. Si totusi se poate, daca intra in actiune conceptul de deformare a timpului. Asadar, intrand in niste cifre, un milion de trilioane de electronvolti si un factor de dilatare a timpului de un miliard, 15 minute ar insemna 30 000 de ani in spatiu, inainte ca particulele sa se dezintegreze. Deci daca am putea calatori cu unul din acesti neutrio, ne-ar lua 15 minute sa traversam 30 000 de ani-lumina.
Aceasta intareste suspiciunea ca timpul este aiurea . Daca timpul se poate dilata in cazurile precizate mai sus si daca universul are o varsta de 15 milioane de ani, despre ale cui 15 milioane este vorba? Pun aceasta intrebare pentru ca pentru o particula cu o uriasa incarcatura energetica, Universul are o varsta de numai un an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu